Prelepa Primorska Slovenija i prijatelji iz Vrtovina (FOTO)

Slovenska kulturna skupnost “France Prešeren” je drugu godinu za redom posetila Vipavsku dolinu, Ajdovščinu i Vrtovin. Prijateljima iz Vrtovina predstavili smo naš projekat “Kroz porodične albume Slovenaca u Srbiji”, obišli smo zajedno bajkovitu prirodu Primorske Slovenije, družili se u večernjim časovima i vratili u Niš puni divnih utisaka. U ovom tekstu probaćemo da slikom i rečju prenesemo delić svega što su članovi SKS “France Prešeren” poneli sa ovog putovanja.

Da bismo o jednoj zemlji stekli kompletan utisak, treba upoznati njenu prirodu, ali i ljude. Ljudi u Vrtovinu su gostoprimljivi i nesebični, prijateljstvo koje je započeto prošle godine u Vrtovinu, nastavljeno u Nišu, ove godine je zapečaćeno novim druženjem. Članovi SKS “France Prešeren”, koji su od 6. do 10. juna  bili u  poseti ovom bajkovitom kraju Slovenije, znaju da su ovde stekli prijatelje za ceo život.

Pa da krenemo od početka.

Na put u Sloveniju krenulo je 17 članova i prijatelja našeg društva, drage gošće bile su nam predstavnica Gradske opštine Pantelej, Dragana Mihajlović i direktorka programa RTV Belami, Dragana Nikolić.

Čim uđete u Sloveniju iz pravca Hrvatske nedaleko od granice, nalazi se Otočec na Krki, pravi “raj na zemlji”. Na ulasku, prelaskom mostića u ovaj predivan prirodni kompleks, prvi utisak koji ostavlja bez daha je romantičan zamak star oko 8 vekova.

Zatim je usledio odlazak do Ajdovščine, smeštaj u odlično opremljenom Đačkom domu i popodnevni odlazak u Vrtovin, gde su nas spremno dočekali  domaćini, uz pesmu, rumeni muškat, vino koje je specijalitet ovog kraja i večeru ispred dvorane u kojoj su članovi društva postavili izložbu Ivane Gruden Milentijević “Kroz porodične albume Slovenaca u Srbiji”. Prethodno su članovi društva obišli i crkvu “Svete Marije” u Vrtovinu, a kako je sve to izgledalo, najbolje dočarava objektiv Luke Radulovića.

Prijatelji iz Vrtovina pokazali su veliko interesovanje za izložbu “Kroz porodične albume Slovenaca u Srbiji”, kao i za godišnji bilten Društva u kome se nalaze sve sprovedene aktivnosti.  Pre zvaničnog otvaranja izložbe, pevska družina iz Vrtovina, otpevala je nekoliko slovenačkih pesama iz svog bogatog repertoara, a pozdravnu reč održali su Vrtovinčani i Nišlije.

Subota, 8. juni, je u dogovoru sa domaćinima bila organizovana kao izlet, kako bi se obišle lepote ovog kraja. Velika korita Soče, izvorište ove smaragdne reke, pogled na Triglav pod snegom, slike su koje oduzumaju dah.

Najpre, nekoliko reči o ovoj smaragdnoj reci.

Soča (sloven. Soča, ital. Isonzo) je 140 km duga reka koja prolazi kroz zapadnu Sloveniju i severnu Italiju. Ova reka izvire na nadmorskoj visini od 1.100 m u Julijskim Alpima u Trenti. Кraški izvor reke posećuju brojni turisti, kako su nam domaćini kazali, najviše je Nemaca i Francuza. Reka teče ka jugu kroz krajeve Bovec, Кobarid, Tolmin, Кanal, ( što smo i obišli), zatim Nova Gorica i Gorica. U Jadransko more (Tršćanski zaliv) se uliva u Italiji blizu Tržiča. Staro ime za gornji tok Soče je „Šnita“.U dolini Soče su se vodile velike bitke za vreme Prvog svetskog rata, objasnili su nam domaćini. Od riba u reci je najrasprostranjenija pastrmka, što smo i sami mogli videti.

Večernje sate proveli smo u druženju sa domaćinima, ispred dvorane u Vrtovinu, uz roštilj (pljeskavice i ćevape), koje su za sve prisutne napravili naši članovi Dragoslav, Ksenija i Nadica. Ovu malu svečanost su svojim prisustvom uveličali i rođaci naših članova, koji su u Vrtovin došli iz Ljubljane, Konjica, Črnomlja i Italije.

U nedelju smo se oprostili od naših dragih domaćina i krenuli put Srbije. Usput, još jedno divno mesto, Šmarješke Toplice. Nalaze se u prelepom prirodnom okruženju jugoistočne Slovenije, oko 15 km od Novog Mesta i 80 kilometara od Ljubljane. Lepota prirode i blagotvorno dejstvo klime, dopunjuju lekovite učinke toplog termalnog izvora. Terme su nadaleko poznate kao mesto za tretmane kod osoba koje imaju  bolesti srca i krvnih sudova.

Svako bira prijatelja prema sebi, svojim navikama, shvatanjima, razmišljanjima. Prijateljska ljubav je nesebična, uzajamna i nikad ne prestaje, jer prijatelj je tu da te razume, poštuje i voli.

Doviđenja dragi Vrtovinčani i  i divna Primorska Slovenijo i hvala vam na svemu još jednom.
Posebna zahvalnost Sekretarijatu za kulturu Grada Niša koji je ove godine sufinansirao ovaj put projektom “Kroz porodične albume Slovenaca u Srbiji”.

Piše: Olivera Sašek Radulović