Svečano obeležen Prešernov dan i jubilej SKS France Prešeren (FOTO)

U Svetosvaskom domu, uz prisustvo zvaničnika ambasade Slovenije u Beogradu i najviših zvaničnika Grada Niša, kao i mnogobrojnih prijatelja iz cele Srbije, održana je centralna proslava Prešernovog dana kojom je obeležen nacionalni praznik Slovenije i 15 godina postojanja Slovenske kulturne skupnosti France Prešeren.

Svečanost povodom nacionalnog praznika Slovenije u velelepnom prostoru Svetosavskog doma počela je otvaranjem izložbe porodičnih fotografija Slovenaca u Srbiji koju je priredila istoričar i član Društva, Ivana Gruden Milentijević. Ova izložba, osim porodičnih fotografija, sadrži i biografske podatke o porodicama Slovenaca koji već decenijama žive i rade u Srbiji. Uz izložbu, koja sadrži mobilne panele, urađen je i katalog sa svim  podacima o porodicama iz Vršca, Novog Sada, Beograda, Čačka, Niša, Prokuplja, Grdelice…Namera organizatora je da, nakon svečanog otvaranja, izložbu prikaže u Beogradu i Novom Sadu, kao i u najvećim gradovima Slovenije.

Pozdravnu reč imali su predsednik SKS France Prešeren, Ivica Gruden, NJ.E. Iztok Jarc, ambasador Slovenije u Beogradu i gradonačelnik Niša Darko Bulatović. Svečanosti su prisustvovali i konzul slovenačke ambasade Miha Vilar, kao i članica Gradskog veća za kutluru Jelena Mitrovski, kao i Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar, župan Marko Trošt, duhovnik Lojze Letonja i predstavnik pravoslavne crkve otac Miodrag.

U umetničkom delu programa, nastupili su Akademski hor SKC Univerziteta u Nišu, dirigent Zoran Stanisavljević, koji su, osim himni Slovenije i Srbije, izveli i delo slovenačkog kompozitora Ambroža Čopija. Akademski folklorni ansabml “Oro” SKC, umetnički direktor Slavoljub Uzunović, odigrao je Kraljevo kolo i Kolo srpskih sestara.

Uspešan nastup imali su polaznici Pouka slovenčine pri SKS France Prešren, koje je za ovu priliku pripremila učiteljica Tatjana Bukvič.

Mnogobrojna publika u Svetosavskom domu toplo je pozdravila  nastup klarinetiste Miroslava Ćorde koji se trenutno nalazi na stručnom usavršavanju u Beču, kao i nastup operske dive anđeoskog glasa Ivane Albreht koja evropsku karijeru gradi u Sofiji. Oboje umetnika članovi su SKS France Prešren.

U nastavku programa prikazan je i dokumentarni film autorke Olivere Sašek Radulović, koji je sastavni deo izložbe “Kroz porodične albuma Slovenaca u Srbiji”, a govori o Slovencima u Srbiji prateći četiri životne priče.

Na kraju programa, a povodom jubileja Društva, najzaslužnijim institucijama i pojedincima dodeljen su zahvalnice. Za sve prisutne priređen je koktel u holu Svetosavskog doma.