8. februar – Prešernov dan u Svetosavskom domu

Na dan smrti najvećeg slovenačkog pesnika, Franca Prešerena, 8. februara u 16 sati, u Svetosavskom domu (Prijezdina br. 8), SKS France Prešeren organizuje centralnu proslavu obeležavanja nacionalnog praznika Republike Slovenije. Pozivamo sve članove, kao i mnogobrojne prijatelje Društva da se priključe proslavi Prešernovog dana. Uz umetnički program koji je pripremljen, očekuje se i prisustvo najviših zvaničnika Republike Slovenije, Ambasade Slovenije u Beogradu, predstavnika Nacionalnog saveta Slovenaca u Srbiji i nadbiskupa Beogradskog, monsinjora Stanislava Hočevara. Proslavi će prisustvovati i članovi slovenačkih društava iz cele Srbije.

Čast da organizuje centralnu proslavu Prešernovog dana pripala je SKS France Prešeren i zbog činjenice da ove godine obeležava veliki jubilej, 15 godina rada i postojanja, a jedina je slovenačka zajednica u Srbiji koja nosi ime velikog pesnika.

U svečanoj sali Svetosavskog doma, 8. februara od 16 sati nastupiće Akademski hor Studenstkog kulturnog centra, folklorni ansambl ORO (SKC), a takođe i najmlađi članovi  skupine su sa učiteljicom Tatjanom Bukvič pripremili prigodan program. Očekuje se nastup operske dive Ivane Albreht koja živi i radi u Sofiji, kao i nastup klarinetiste Miroslava Corde koji živi i radi u Beču.

Posetioci će moći da pogledaju izložbu Ivane Gruden Milentijević “Kroz porodične albume Slovenaca u Srbiji” i  kratak dokumentarni film autora Olivere Sašek Radulović.

Povodom velikog jubileja, 15 godina rada i postojanja, najzaslužnijim pojedincima i institucijama biće podeljene zahvalnice u znak zahvalnosti za uspešnu saradnju.

Dobrodošli!