Ambasador Damjan Bergant u zvaničnoj poseti Nišu, posetio i SKS “France Prešeren”

Njegova ekselencija Damjan Bergant, ambasador Slovenije u Srbiji, bio je u utorak, 6. septembra u zvaničnoj poseti Nišu, a u Gradskoj kući prijem je priredila gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski. Tokom posete, Bergant je posetio i prostorije SKS “France Prešeren” gde je razgovarao sa članovima Društva.

“Meni je čast i zadovoljstvo da sam u Nišu. Zadatak predstavnika strane zemlje nije da sedi u Beogradu, pogotovo nije zadatak slovenačkog ambasadora. Slovenija je veoma prisutna u Srbiji što se tiče ekonomije, a drugi razlog zašto treba da idemo po čitavoj Srbiji je što u Srbiji žive Slovenci koji su skupljeni u slovenačkim društvima. To je svakako razlog da ja, kao predstavnik Slovenije idem po Srbiji, posetim te gradove, kako bismo išli ka bržoj i boljoj saradnji između moje zemlje i Srbije”, istakao je Bergant.

Bergant je ponovio da Slovenija podržava Srbiju na putu ka Evropskoj uniji, a to će raditi i u buduće, jer od toga ima korist, ne samo država u celini, već i lokalne samouprave. Bergant je izrazio zadovoljsto što i rukovodstvo Grada Niša podržava evropski put Srbije.

“Što se tiče investicija, Slovenija u Srbiji ima blizu 1500 preduzeća, a imamo interes za dalje investiranje, posebno na jugu Srbije. U interesu nam je da dolaze nova predužeća, da rašire svoje delovanje i da zapošljavaju još više ljudi. Između Niša i Ljubljane postoji i direktna avionska linija i to je veoma bitna stvar koju treba iskorstiti za područje privrede i turizma. Siguran sam da će to i u budućnosti da bude tako. Zahvalan sam i slovenačkim društvima, imamo dva u Nišu, “France Prešeren”i “Zdravica” koji neguju slovenačku kulturu i jezik, rade i na neki način predstavljaju i Republiku Sloveniju. Mi podržavamo njihov rad, podržavaćemo i dalje. Nadam se da će i mlađe generacije nastaviti sa održavanjem slovenačke kulture i jezika na ovim prostorima. Zahvaljujem se gradonačelnici i Gradu Nišu za ovakav prijem, a mi ćemo nastaviti naš put, pogotovo da otvorimo počasni konzulat Republike Slovenije u Nišu”, rekao je ambasador Bergant.

Ivica Gruden, predsednik SKS “France Prešeren” zahvalio se gradonačelnici Niša Dragani Sotirovski, na ljubaznom pozivu da bude “sekundarni domaćin” Nj.E. Bergantu.

“Uvek mi je drago kad neko iz bilo kog dela Slovenije, a pogotovo iz Ambasade, dođe u obilazak da izrazi podršku našem radu i nastojanju u očuvanju slovenačkog identiteta, kulture i jezika”, naveo je Gruden.

U popodnevnim satima, ambasador Slovenije posetio je prostorije Društva u kojima je razgovarao sa članovima, Slovencima i potomcima Slovenaca koji žive i rade u Nišu.

NJ.E: Damjan Bergant
Sotirovski, Bergant, Miletić
Bergant i Gruden
U prostorijama SKS France Prešeren