Filmski susreti za susretanja i nove projekte

Da Filmski susreti opravdano nose svoje ime, potvrđuje poznati filmski i televizijski reditelj slovenačkog porekla Dragomir Zupanc. On je bio gost niškog festivala glumačlih ostvarenja ne samo zato što voli da dođe u Niš, već i zato što je u susretu sa predstavnicima Niškog kulturnog centra dogovorio saradnju na novim filmskim projektima.

„Uvek se radujem kada dolazim u Niš, jer je Niš mesto koje me inspiriše, u kome sam ostvario nekoliko televizijskih filmova, gde imam dobre prijatelje. Pre svega mislim na niško društvo Slovenaca „France Prešeren“ sa kojim dobro sarađujem i ja, kao i društvo beogradskih Slovenaca“, istakao je Zupanc.

„Glavni poriv ovogodišnjeg dolaska na Filmske susrete je dogovor sa Dejanom Dabićem filmskim urednikom NКC-a, oko jednog specifičnog događaja, a to je 50 godina od nastanka filma Rani radovi Želimira Žilnika. Ovaj film je dobio „Zlatnog medveda“ na festivalu u Berlinu 1969. godine i to je bila najveća nagrada koji je jedan jugoslovenski film ikada dobio. Želimir Žilnik je rođen u Nišu, u vrlo dramatičnim i tragičnim okolnostima. Sa njim bi u Niš došao i snimatelj Кarpo Godina, tako da bismo dobili dva slovenačko-srpska imena da iz Niša krenu sa obeležavanjem te godišnjice. U projekat je uključen NКC, Jugoslovenska kinoteka i Novi Sad u kome Žilnik živi i radi“.

Zupanc je rekao da mu je namera da skrene pažnja javnosti na velikog autora kakav je Žilnik i na velikog snimatelja kakav je Godina.

Ujedno da se javnost priseti epohe kada je jugoslovensko-srpski film bio u svojoj najboljoj fazi. Početak projekta očekuje se početkom decembra ove godine, kada počinju Dani slovenačkog filma koji se istovremeno organizuju u šest srpskih gradova.

„Osim toga meni je jako stalo do Filmskih susreta, nabavio sam neke materijale koji su vezani za period 1969 -1975. godina i te ćemo materijale, nadam se, preko Niškog kulturnog centra prirediti za sledeći festival“, najavio je Dragomir Zupanc.

Piše: Olivera Sašek Radulović