Počinju Dani slovenačkog filma

Dani slovenačkog filma u organizaciji Društva Slovenaca “Sava” iz Beograda, ove godine se održavaju četvrti put u pet gradova u Srbiji: Beogradu, Pančevu, Novom Sadu, Vršcu i Nišu. Manifestacija počinje u utorak 11. i traje do 14. decembra, a u Nišu se projekcije održavaju maloj sali Niškog kulturnog centra od 19 sati.

Organizatori kažu da će Dani slovenačkog filma srpskoj publici otvoriti pogled ka temama i motivima prepoznatljivim u obe bivše jugoslovenske republike. Posetioci u Beogradu će od utorka 11. decembra do petka 14. decembra u zgradi Jugoslovenske kinoteke imati priliku da pogledaju osam dugometražnih i osam kratkih dokumentarnih i igranih filmova novije slovenačke produkcije.

U Nišu se projekcije održavaju u sali Niškog kulturnog centra, sa početkom u 19 sati, a NKC je, uz Slovensku kulturnu skupnost (SKS) “France Prešeren” suorganizator manifestacije treću godinu za redom.

Cilj je, kako organizatori kažu, da se predstave slovenački autori i njihova ostvarenja, a da se preko kontakta sa publikom i okruglih stolova uspostavi most za unapređenje saradnje i razumevanja između slovenačkih i srpskih stvaralaca i ljubitelja filma.

U Nišu će, po najavama, filmofili moći da pogledaju četiri dugometražna i četiri kratka dokumentarna filma novije slovenačke produkcije.

Najveću pažnju mnogobrojnih ljubitelja sedme umetnosti izaziva premijerno prikazivanje igranog filma Cankar reditelja Amira Muratovića, pobednika Festivala slovenačkog filma u Portorožu.

Ovaj film, posvećen znamenitom slovenačkom književniku i narodnom tribunu Ivanu Cankaru, biće 11. decembra premijerno prikazan u Beogradu i u Ljubljani na RTV Slovenija, jer je to dan obeležavanja 100-godišnjice njegove smrti. U filmu je predstavljen savremen pogled na život i stvaralaštvo ovog pisca, rodonačelnika moderne književnosti i duhovnog putokaza u prelaznim vremenima između dva veka, tokom propasti jedne i nastajanja nove države – navode organizatori manifestacije.

 

U Nišu je na programu i na više festivala nagrađeni film Rudar rediteljke Hane Slak, koji govori o preispitivanju zatamnjene prošlosti, zatim film o mladalačkom avanturizmu Pođi sa mnom Igora Šterka, kao i opšte prihvaćena komedija Buđenje reditelja Petera Bratuše.

Projekcije svih filmova su besplatne za posetioce.

Program

Utorak, 11. decembar od 19 sati

Tunel(2017, 15 min)

Rudar (2016, 102 min) Hana Slak

 

Sreda, 12. decembar od 19 sati

Versopolis (2018, 4 min) Jan Cvitkovič

Cankar (2018, 93 min) Amir Muratović

 

Četvrtak, 13. decembar od 19 sati

Nedeljno jutro (2018, 15 min) Martin Turk

Pođi sa mnom (2016, 83 min) Igor Šterk

 

Petak, 14. decembar  od 19 sati

Rođen da umre (2018, 15min) Matjaž Žbontar

Buđenje (2017, 82 min) Peter Bratuša