Pišem, berem, rišem 2018

U novembru iz štampe je izašla publikacija autora Ljubiše Žabara, kroz koju su promovisane aktivnosti i radovi dece iz slovenačkih društava sa teritorije Republike Srbije. U izradi ovog reprezentativnog izdanja učestvovale su učiteljice pouka slovenščine Tatjana Bukvič, Rut Zlobec i Milena Spremo,  izdavač je, sada već tradicionalno, SKS „France Prešeren“, a projekt je podržao Urad Republike Slovenije.

Ovogodišnje izdanje sadrži dečje tekstove, na prvoj strani može se pročitati zanimljiva priča, koju je scenaristka Staša Petković nazvala komedijom i trilerom. Ova priča nastala je v Poletni šoli slovenskega jezika v Ljubljani, a Staša Petković je pridobila štipendijo za obiskovanje šole jezika za mlade.

Deca iz Kovina bavila su se džavnim simbolima Slovenije, zastavom i grbom i to sve kroz likovne radove.

U ovogodišnjem izdanju „Pišem, berem, rišem”,  nalazi se i originalni recept za slovensku poticu, tradicionalni kolač, koji je pripredio Milan Gorišek, a deca su crtala Triglav i na daleko čuvene slovenske konje lipicanere.

Lea Novak pisala je o Velikoj Noči, a kroz Noć knjige, učenici dop. pouka iz Niša, Kovina, Beograda, Gudurice, Novog Sada i Rume prisetili su se Ivana Cankara, velikog slovenskog književnika i narodnog tribuna, jer se ove godine, 11. decembra navršilo stotinu godina od njegove smrti. Ovo je tek delić opisa dečjih radova, literarnih i likovnih koji su se našli u ovogodišnjem izdanju, uz mnoštvo fotografija sa zajedničkih druženja i sve to  na 34 stranice. Čestitamo deci, autoru i učiteljicama koje su pomogale da „Pišem, berem, rišem“ za 2018. godinu bude ovako raznolik i uspešan.

Olivera Sašek Radulović