Ana Vidmar na Likovnoj koloniji “Sićevo 2018”

Među dvanaestoro umetnika koji su činili ovogodišnji saziv tradicionalne sićevačke umetničke kolonije, našla se i Ana Vidmar iz Ljubljane. Slovenačka umetnica kaže da je u Sićevu prvi put i da su uslovi za rad daleko iznad onoga što je očekivala. Njeni radovi, koji će ostati kao legat niškoj Galeriji savremene likovne umetnosti su kombinacija različitih vremena i medija, a motiv je slovo i kaligrafija.

“Ponekad ispisujem tekst, a ponekad glumim da je to tekst, samo izgleda kao tekst. Volim da istražujem šta dobijem ako  jedan teskt iz srednjevekovnog dokumenta prevedem u akrilik na platnu. Zanimljivo mi je šta se tu dobija, a šta gubi, u svakom slučaju  nešto potpuno novo”, opisala je svoju umetnost Ana Vidmar.

Ana Vidmar

Slovenačka umetnica radi i kao ilustrator knjiga. O poslu ilustratora kaže da je “izazov za koji nikada nije mislila da će se ozbiljno njime baviti”. Nedavno je promovisana knjiga pesama koju je izdao Banatski kulturni centar iz  Novog Miloševa za koju je Ana uradila ilustracije. Knjiga se zove ” Kamenčići u mozaiku”, autorke Ljubice Verbič.

“Obično ne volim da radim narativnu ilustraciju, u smislu da se iz slike vidi o čemu govori tekst. Za ovu knjigu sam više ilustrovala svoj utisak, pošto su mi pesme, tekstovi glavna inspiracija. Radila sam u akvarelu, na papiru i bila sam zadovoljna rezultatom”, objasnila je.

Ana Vidmar se najviše bavi grafičkim dizajnom, ili kako sama kaže “papirnatim komukacijama”, knjigama i posterima.

“To mi je posao, a sve što radim je definitivno ljubav i nešto što mislim da sam pozvana da radim. Pa, sad, da li to prodajem ili ne, nije bitno”.

Obično u svom radu koristi plavu u zelenu boju, u Sićevu je koristila tople boje, poput crvene i žute.

“Ne sećam se kada sam poslednji put koristila tople boje. Uvek kada počnem da radim odaberem tamno plavu,  tirkiznu, zelenu…ovde sam dozvolila da boja mene izabere i došlo je samo od sebe. Verovatno je inspiracija  Sićevo, jer kada pogledam kroz prozor vidim crvene krovove, zaključila je Vidmar.

Inače, Likovna kolonija “Sićevo 2018”, počela je 3.  traje do 13. septembra i jedna je od najstarijih likovnih kolonija na Balkanu. Nju je davne 1905. godine osnovala čuvena srpska slikarka Nadežda Petrović, koja je u prelepom ambijentu sela Sićeva, zajedno sa  slovenačkim i hrvatskim prijateljima umetnicima iz tadašnje Minhenške škole, stvarala dela koja su danas  neprocenljive umetničke vrednosti.

Kolonija je prestajala sa radom samo za vreme ratova, a obnovljena je 1964. godine i od tada kontinuirano, već 54 godine, okuplja umetnike iz Srbije i inostranstva.  Od radova koji nastaju tokom deset dana boravka umetnika u ovom planinskom selu nadomak Niša, Galerija likovne umetnosti u Nišu krajem godine organizuje izložbu u Paviljonu u Tvrđavi na kojoj se predstavljaju radovi nastali u Sićevu.

Organizator je, tradicionalno, Galerija savremene likovne umetnosti u Nišu, a pokrovitelj Grad Niš.