Svečano obeležavanje Prešernovog dana u SKS “France Prešeren” (FOTO)

Kulturni praznik Slovenije, Prešerenov dan, obeležen je i prostorijama niškog udruženja Slovenaca, budući da je ovo jedino udruženje u Srbiji koji nosi ime slavnog pesnika. Učiteljica pouka slovenačkog jezika, Tatjana Bukvič je, sa svojim đacima, pripremila prigodan program, prisutni su mogli da vide kratak film o Prešernovom životu, a ova prilika  iskorišćena je da se pomene i  prethodni predsednik društva, Edvard Volf, koji je preminuo pre pet godina. Na inicijativu  Ljube Popovića, pročitan je dirljiv Volfov tekst, uramljen original ovog teksta koji je zauzeo počasno mesto na zidu niškog društva.

Pozdravna reč Ivice Grudena

Predsednik SKS France Prešeren, Ivica Gruden, pozdravio je prisutne i upoznao ih sa događanjima na centralnoj proslavi Prešernovog dana koja je ove godine održana u Kovinu. Nakon pozdravne reči, prisutni su mogli da pogledaju trominutni film autora Olivere Sašek Radulović. koji je podsetio na život najvećeg slovenačkog pesnika, njegovu poeziju i preranu smrt.

Najmlađi članovi društva portudili su se da spreme program Prešernu u čast

Program koji su najmlađi članovi SKS “France Prešeren” spremili za Prešernov dan, pokazao je da su svi solidno ovladali slovenačkim jezikom, a na priredbi je bilo reči o Piranu, spremanju slovenačkog nacionalnog kolača – potice i praznovanju Uskrsa. Pročitana je slovenčka himna “Zdravica”, za koju je muzika napisana na tekst istoimene Prešernove pesme.

Čitanje Prešernove pesme

Član društva, Ljubo Popović, pročitao je dirljiv test prethodnog predsednika, Edvarda Volfa, koji je preminuo pre pet godina,  12. februara. Original ovog teksta uramljen je i od sada se nalazi na zidu SKS “France Prešeren”.

Edvard Volf je tekst napisao 2010. godine, a govori o njegovim  putovanjima za Sloveniju, o čeznji za mestom gde je rođen i gde živi njegova porodica i o povrtaku u Niš i Srbiju, koje takođe smatra svojom domovinom.

Na kraju druženja, prisutni su mogli da pogledaju film u trajanju od 50 minuta o Manjifiku, trenutno najpopluranijem slovenačkom kompozitoru.