Centralna proslava Prešernovog dana u Kovinu (FOTO)

Slovenija je jedina zemlja koja državni praznik i Dan kulture posvećuje sećanju na najvećeg slovenačkog pesnika Franca Prešerna. Centralna proslava se ove godine održala u Kovinu, 8. februara, na dan smrti velikog pesnika. Organizator i dobar domaćin članovima SKS “France Prešeren” bilo je udruženje Slovenaca Južnog Banata “Logarska dolina”. Oni su, u prepunoj sali Doma kulture, uz pomoć učenika Osnovne škole “Đura Jakšić” iz Kovina izveli bogat umetnički program koji je oduševio prisutne. Svečanosti su, osim gostiju iz slovenačkih društava širom Srbije,  prisustvovali i NJ.E. Vladimir Gasparič, ambasador Slovenije u Srbiji,  Stanislav Hočevar, beogradski nadbiskup, Saša Verbić, predsednik Nacionalnog saveta Slovenaca u Srbiji, predsednica opštine Kovin, Sanja Petrović i  gradonačelnik Pančeva, Saša Pavlov. Četvoročlana delegacija SKS “France Prešeren” je ovu priliku iskoristila da goste i domaćine upozna sa novim Biltenom u kome su predstavljene aktivnosti društva u prethodnoj kalendarskoj godini.

“Drago mi je da vas vidim u ovolikom broju, pre svega vas koji ste došli iz cele Srbije”, kazao je NJ.E. Vladimir Gasparič na početku svečanosti.

Pozdravljajući sve prisutne zvaničnike i goste, Gasparič je istakao da se oko Prešernovog Dana okupljaju svi Slovenci, koji se sa zahvalnošću prisećaju velikog pesnika Franca Prešerna.

U pesmama koje nam je ostavio, prepliću se lične i narodne i opšte ljudske želje i očekivanja, a posebno poziv na slobodu i bratstvo svih ljudi koji je izrazio u slovenačkoj himni “Zdravica”. Po celoj Sloveniji i izvan nje, svuda gde žive Slovenci po svetu, a ni Srbija nije izuzetak, nižu se priredbe i praznici. U našem nacionalnom identitetu kultura igra bitnu ulogu. Bez kulture ne bismo dostigli osamostaljenje i ne bi oformili svoju vlastitu državu. A kultura nisu samo umetnost i nauka, kojih se setimo na državni praznik, kultura je skup vrednosti i dostignuća koje čovek ostvaruje za dobrobit celog čovenčanstva. Raduje me da danas proslavljavamo kulturni praznik u državi u kojoj nas nije malo, zahvaljujući ovakvim priredbama i čvrstom povezanošću u prijateljskoj Srbiji”, reči su kojima je ambasador čestitao praznik Slovencima u Srbiji.

Društvo Slovenaca “Logarska dolina”, čiji je predsednik Josip Veber, postoji od 2013. godine i jedno je od najmlađih u Srbiji. Zajedno sa članovima u Kovinu broji oko 160 članova i oni okupljaju Slovence sa teritorije Južnog Banata.

Dobra saradnja sa lokalnom samoupravom Kovina i Pančeva rezultrala je da udruženje organizuje centralnu proslavu u Kovinu i time predstavi kako aktivnosti društva, tako i kulturno – umetnički program u kome su učestvovala deca, učenici Osnovne škole “Đura Jakšić” iz Kovina, čiji je nastup oduševio sve prisutne goste.

Promotivnim spotovima u kojima se vide lepote Slovenije, najpopularnijim slovenačkim pesmama iz 80-tih godina prošlog veka, dokumentarnim filmom o kući u selu Vrba, gde se rodio Prešeren,  kao i duhovitim i nostalgičnim igrokazom “Mi volimo Sloveniju”, upotpunjen je program koji je trajao oko 70 minuta.

DS “Logarska dolina” i originalno mesto za sastanke

Četvoročlana delegacija SKS “France Prešeren”, koja je prisustvovala centralnoj proslavi Prešernovog Dana u Kovinu, sutradan se upoznala i sa radom društva Slovenaca “Logasrka dolina” i posetila ih u Pančevu.

Ovo društvo svoje sastanke organizuje jednom nedeljno u originalnom prostoru, železničkom vagonu koji je smešten na obali reke Tamiš, na lokaciji na kojoj su snimane sekvence kultnih srpskih filmova poput “Maratonci trče počasni krug”, “Ko to tamo peva”, “Balkan ekspres”, “Šešir profesora Vujića” i drugi.