Sveta Petka, slava Gradske opštine Medijana (FOTO)

Najveća od pet niških opština, Gradska opština Medijana, svečano je i ove godine obeležila krsnu slavu, Sveta Petku. U prepunom Svetosavskom domu, uz mnogobrojne ličnosti iz političkog i javnog života Niša, srećnu slavu i uspeh u daljem radu, predsedniku opštine Nebojši Kociću, požaleo je i predsednik SKS “France Prešeren”, Ivica Gruden.

Predsednik GO Medijana Nebojša Kocić i predsednik SKS “France Prešeren” Ivica Gruden

Činom presecanja slavskog kolača u Svetosavskom domu, kao i nastupom crkvenog hora “Branko”, najveća niška opština obeležila je svoju krsnu slavu. U ime velike srpske svetiteljke, tradicionalno, dodeljena su dva zlatnika i blagodarnice ličnostima koje su se u protekloj godini istakle, pre svega svojim plemenitim delima i dobrotom.

Inače, Srpska pravoslavna crkva i vernici 27. oktobra  obeležavaju Svetu Petku, koja je  kod Srba poštovana i slavna svetiteljka. Ona  se smatra zaštitnicom žena, kao i zaštitinicom siromašnih i bolesnih. Njene mošti čuvaju se u gradu Jašiju u Rumuniji.

Da podsetimo, SKS “France Prešeren” sa Gradskom opštinom Medijana neguje dugogodišnju uspešnu saradnju, a  i prostorije Društva nalaze se u Sremskoj ulici, koja teritorijalno pripada ovoj opštini.

Nedavno je Medijana podržala i objavljivanje novinarskih tekstova o muzičarima Slovencima koji su živeli i radili u Nišu, a izrada ovih tekstova, koji će se naći na sajtu www.francepreseren.rs , je u toku.