Kulturno umetničko društvo”Jevnica” na 5. Muzičkom ediktu u Nišu

U sklopu obeležavanja gradske slave Svetog cara Konstantina i carice Jelene, već petu godinu za redom organizuje se Međunarodni festival duhovne muzike, Muzički edikt. Ove godine gosti Festivala bili su članovi mešovitog hora KUD “Jevnica” iz istoimenog mesta u blizini Ljubljane. Oni su nastupili prve festivalske večeri, 3. juna.

Mešoviti hor KUD Jevnica osnovan je odmah nakon Drugog svetskog rata. Danas u okviru društva postoji i hor mlađih pevača, koji je osnovan 2004. godine. Hor je nastupao u Mađarskoj, Hrvatskoj, Italiji i Srbiji.

U našem gradu bili su pre pet godina, kao gosti SKS France Prešeren.

Na prvoj festivalskoj večeri Muzičkog edikta u sali Svetosvaskog doma, hor KUD “Jevnica”, sa dirigentom Katarinom Trček Marušič, izveo je sedam kopozicija: “Radujte se, svi krugovi zemaljski”, “Božićna noć”, “Gde spava sa priroda”, “Mali venac litijskih igara”, “Da li je svanulo”, “Oče naš” i “Fegmente iz opela” Stevana Mokranjca.

Nastup hora je bio veoma toplo primljen od niške publike, a pevači, njih dvadesetoro, ispraćeni sa scene ovacijama.

Inače, mesto Jevnica ima oko hiljadu stanovnika, a na probe hora članovi putuju i po 40 kilometara, ali kažu da im nije teško jer pevaju iz čiste ljubavi.

Hor će, tokom boravka u Nišu, nastupiti i  u crkvi “Svetog križa”.

Međunarodni festival duhovne muzike, Muzički edikt, ove godine traje od 3. do 6. juna, a nastupiće desetak horova, sa oko 300 pevača. Osim slovenačkog hora, gosti festivala biće i horovi iz Jerusalima, Moskve, Kotora, Birmingema, Beograda i Niša. Festival se održava pod pokroviteljstvom Eparhije niške, Grada Niša i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, uz blagoslov Patrijarha srpskog Irineja. Hor domaćin je crkveno – pevačka družina “Branko” sa dirigentom Sarom Cincarević.

 

Nastup u sali Svetosavskog doma u Nišu

Olivera Sašek Radulović