Sretan Božić, Hristos se rodi

Rimokatolici širom sveta proslavljaju Božić. Ovaj praznik bilo da se slavi po Gregorijanskom (25. decembar) ili Julijanskom (7. januar) kalendaru, predstavlja najradosniji dan u godini svih hrišćana, a simbolizuje dolazak Sina Božjeg na zemlju.

Katolički Božić slavi najveći broj hrišćana, a u našim krajevima običaj je da se na ovaj dan okupi najuža porodica i u veselom raspoloženju proslavi Hristovo rođenje.

Drugog dana Božića, 26. decembra slavi se Sveti Stjepan Prvomučenik kada se okupljaju šira porodica, prijatelji i komšije i proslavljaju ovog sveca uz bogatu trpezu.

Vernicima se, tradicionalno, za Božić obratio i papa Franjo, a njegov govor prenela je Beogradska nadbiskupija. – Donositi Isusovu radost prvi je čin ljubavi

Patrijarh srpski, Porfirije, čestitao je nadbiskupu Stanislavu Hočevaru Božić i posetio katedralu, 20. decembra.

Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar poručio je u Božićnoj poslanici da je taj praznik „najcelovitije nadahnuće svima nama, zemaljskim ljudima – nama, ljudima, večnim tražiteljima sreće, ali i večnim gunđalima i večno nezadovoljnim bićima“.

Nadbiskup Hočevar služiće na Badnji dan, 24. decembra, u beogradskoj katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije misu u 22.00 časa, a na Božić u Crkvi svetog Ante u 10.00 časova.

https://youtube.com/watch?v=qzmvgOqrpBc%3Ffeature%3Doembed

Ovogodišnja božićna čestitka Patrijarha srpskog g. Porfirija katolicima i svim hrišćanima koji slave Božić po gregorijanskom kalendaru 25. decembra nadahnuta je ekumenizmom i bratskim zajedništvom, a upućena je iz katedrale Uznesenja Blažene Device Marije u Beogradu, 20. decembra 2021. godine.