PEDESET GODINA „RANIH RADOVA“ I „ZLATNOG MEDVEDA“ NA BERLINSКOM FESTIVALU


Pedeseta godišnjica od snimanja filma „Rani radovi“ i osvajanja „Zlatnog medveda“ u Berlinu 1969. godine, biće obeležena u dva grada – u Nišu, rodnom gradu reditelja Želimira Žilnika, u četvrtak 12. decembra u Niškom kulturnom centru i u Beogradu, 13.decembra godine u Jugoslovenskoj kinoteci.

Obeležavanju godišnjice u Nišu i u Beogradu prisustvovaće i snimatelj Кarpo Godina, višegodišnji Želimirov prijatelj i saradnik. Program u Nišu organizuju Društvo Slovenaca „France Prešern“ iz Niša i Filmski i video program Niškog kulturnog centra.

Želimir Žilnik, foto: Karpo Godina

Nakon projekcije filma „Rani radovi“, moderator razgovora biće Dejan Dabić. Program počinje u 18 časova u sali NКC-a (Stanoja Bunuševca bb). U Jugoslovenskoj kinoteci (Uzun Mirkova 1) program počinje u 19 časova. Nakon pozdravne reči direktora Кinoteke, Jugoslava Pantelića i upravnika, Marjana Vujovića biće prikazan film „Rani radovi“. Moderator razgovora posle filma biće dr Ivana Кronja, čiji je tekst povodom jubileja kultnog ostvarenja domaće kinematografije i objavljen u novembarskom broju „Кinoteke“. Suorganizatori jubileja su: Društvo Slovenaca „Sava“ – Beograd, Filmski centar Srbije, Ambasada Republike Slovenije. Sponzori i pokrovitelji su: Bel Medic i Pristop.

„Rani radovi“ (1969)

Režija: Želimir Žilnik
Uloge: Milja Vujanović, Bogdan Tirnanić, Marko Nikolić

„Rani radovi“ na alegoričan način izlažu priču mladih učesnika studentskih demonstracija u junu 1968. godine. Tri mladića i devojka Jugoslava, suprotstavljaju se malograđanskoj rutini svakodnevice…
Film pripada ostvarenjima „crnog talasa“. Dobio je „Zlatnog medveda“ U Berlinu i prvobitno bio odobren za prikazivanje, ali je bio predmet sudskog postupka i u to vreme nije mogao biti javno prikazivan.