Posvet mladih u Novom mestu

Od 12. do 15. juna 2019. u okviru programa Teden kulture, koji se održava u Novom mestu, imala sam čast da učestvujem u projektu “Europe iz cool”. On je održan pod pokroviteljstvom Društva za razvijanje prostovoljnega dela, Novo mesto (DRPDNM). To je nevladina i humanitarna organizacija, koja deluje u javnom interesu na području socijalne zaštite, kulture i omladine. Ovaj događaj ima veliki značaj za mlade ‘v zamejstvu in posvetu’, jer nam pruža nova saznanja i privilegije, kada su u pitanju školovanje u Sloveniji, dobijanje slovenačkog državljanstva i uopšte približava koncept Evropske unije. Stoga sam stečena iskustva rado podelila sa članovima slovenačkog udruženja „France Prešeren“ u Nišu, čiji sam član i koje sam predstavljala.

Prvog dana nam je domaćin skupa, predsednica DRPDNM, g-đa Branka Bukovec poželela toplu dobrodošlicu, nakon čega smo imali prvo predavanje. Održala ga je dr Marina Lukšič Hacin iz “Inštituta za slovensko izseljenstvo in migracije”. Tema je bila ‘Multikulturalizam’, sa akcentom na zemlje bivše Jugoslavije, ali kroz kontekst Evropske unije, u cilju predstavljanja važnosti multikulturalne solidarnosti i tolerancije. Na kraju dana smo, kao i narednih večeri, na mesnom trgu uživali u muzičkom i filmskom programu Tedna kulture.

Drugi dan bio je posvećen Ljubljani, gde smo imali ’Okroglo mizo’. Predavači su bili ministar za Slovence v zamejstvu in po svetu Peter J. Česnik i članovi Urada i Inštituta zaslovensko izseljenstvo in migracije, pri „Znanstvenoraziskovalnom centru slovenske akademije znanosti in umetnosti“ dr Jure Gombač, Katja Cankar, Grega Malec. Temeljno su obađene teme migracija, odnosno povratka u rodnu Sloveniju, kroz pridobijanje državljanstva, studiranje, stipendije, zapošljenje.

Treći dan je otvorio član EU parlamenta dr Milan Brglez, koji nam je govorio o „Solidarnosti kao fundamentalnoj vrednosti EU“ i ulozi parlamenta EU u tome. Dr Verena Vidrih Perko, arheološkinja i muzeološkinja sa Fakulteta za umetnost Univerziteta u Ljubljani, je održala nadahnuto predavanje. Skrenula nam je pažnju na to koliko je važno za budućnost EU da čuvamo svoju kulturnu baštinu, jer je ona deo naše istorije i korena i koliko je važno da o tome razgovaramo i osetimo odgovornost. Poslednji slajd koji je pratio njeno izlaganje bio je jasan – „Our past, our roots, our heritage.“ Dr Tomaž Slak, sa Fakulkteta arhitekture Univerziteta u Ljubljani, učestvovao je u osmišljanju i realizaciji restauracije Novog mesta i izveo to uz veliku predanost, originalnost i kvalitet. Na kraju ovoga dana, na mesnom trgu je svako od gostiju imao priliku da se predstavi u najboljem svetlu. U narodnim nošnjama, sa promo materijalom iz naših rodnih mesta, od kojih je, naravno, najpromotivniji – hrana, meštani, a i mi međusobno, bolje smo upoznali svačiju kulturu i običaje.

Od ovih predanih i uspešnih ljudi sam naučila da je izuzetno važno graditi solidarnost u multikulturalnim odnosima, čuvati kulturnu baštinu i poštovati istoriju i na kojim načelima počiva Evropska unija i kakve prednosti pruža. Mi, kao predstavnici iz Srbije, posebno smo zahvalni g-đi Branki Bukovec i g-dinu Mitji Bukovcu na gostoprimstvu i velikodušnosti. Takođe, njihovim saradnicima, mladim volonterima iz DRPDNM i našim učiteljicama slovenačkog jezika, koje su nas odabrale za ovo divno i iskustveno putovanje.

Piše: Emilija Vagaja

Ljubljana, dr Peter J. Česnik