Prijem u Gradskoj kući za ambasadora Slovenije

U Gradskoj kući danas je boravila njegova ekselencija ambasador Slovenije u Srbiji Iztok Jarc. Ambasadora je primio gradonačelnik Niša Darko Bulatović , a glavne teme sastanka bile su privredno-ekonomska i sportska saradnja Grada Niša i Slovenije.

„Slovenija je zemlja čija robna razmena sa Srbijom u proseku raste za po 10 odsto svake godine  uz ukupnu vrednost oko milijardu i po evra godišnje“, rekao je ambasador Jarc i nagalsio da se posebno raduje uspostvaljanju avio veze između Ljubljane i Niša koja bi trebalo da bude realizovana od 1.jula ove godine.

Investicije Slovenije u Srbiji su prilično velike, pa je oko 25 000 naših građana zaposleno u slovenačkim kompanijama koje posluju u našoj zemlji.

Gradonačelnik Bulatović je istakao važnost uspostavljanja vazdušne linije između Niša i slovenačke prestonice i izrazio uverenje da bi ova saobraćajna veza mogla da doprinese dolasku većeg broja slovenačkih turista u ove krajeve, s obzirom na to da Beograd i Novi Sad godišnje turistički poseti oko 100 hiljada Slovenaca.

Niš je ove godine domaćin i jedne od grupa na evropskom košarkaškom prvenstvu za žene, gde će nastupiti upravo Slovenija, pa se očekuje priliv većeg broja gostiju iz ove nekadašnje jugoslovenske republike.

O konkretnoj privrednoj i turističkoj saradnji bilo je reči tokom sastanka koji je organizovan u Gradskoj kući , a na kome su pored predstavnika ambasade, učestvovali i predstavnici privrednog i turističkog sektora grada.

Izvor: www.ni.rs