Održana izborna Skupština SKS “France Prešeren”

U prostorijima Fakulteta primenjenih umetnosti 14. oktobra u 12 sati održana je redovna, izborna  Skupština Slovenske kulturne skupnosti “France Prešeren” na kojoj je prisustvovalo 43 delegata.  Kako je blagovremeno najavljeno, na Skupštini je bilo pet tačaka o kojima se raspravljalo, izabrani su novi članovi Upravnog odbora, a sve odluke donete su jednoglasno.

Nakon što je utvrđen kvorum, predsednik SKS “France Prešeren”, Ivica Gruden,  otvorio je godišnju Skupštinu zajednice, a izabrano je i Radno predsedništvo koje su činili Bojana Turk i Marko Levec. Pet tačaka dnevnog reda IV Izborne Skupštine, usvojeno je jednoglasno, a zatim su delegati i diskutovali po usvojenim temama.

O prvoj  tački dnevnog reda, a to je izveštaj Nadzornog odbora o finansijskom poslovanju u 2017. godini, iscrpno saopštenje delegatima je dao predsednik nadzornog odbora Anton Šobor, uz konstataciju da je dokumentacija o rashodima i prihodima vođena uredno, a da su se finansijska sredstva trošila namenski, odgovorno i da nije bilo zloupotreba. Ovaj izveštaj potpisala su i još dva člana Nadzornog odbora, Nataša Rašić i Dragoslav Sašek.

Izveštaj Nadzornog odbora jednoglasno je usvojen.

Druga tačka dnevnog reda odnosila se na izveštaj o realizovanim i predstojećim projektima do kraja 2018. godine, o čemu je delegate Skupštine izvestio predsednik SKS “France Prešeren” Ivica Gruden.

Osim rednog delovanja, do sada je uspešno realizovana ekskurzija do Slovenije (Vrtovin), redovno se održavaju časovi Pouka, a pripremaju se i tekstovi za Bilten koji će sadržati sve značajne aktivnosti Društva u protekloj godini.

Do kraja ove kalednarske godine biće završeno još nekoliko projekata: takmičenje naše dece na kvizu u Banjaluci, zatim tradicionalno, deseto po redu organizovanje Kviza u Nišu (10. novembra u prostorijama NKC),  projekat Ljubiše Žabara  “Pišem, berem, rišem” a takođe i projekat Ivane Gruden Milentijević i Olivere Sašek Radulović  pod nazivom “Kroz porodične albume Slovenaca”. Ovaj projekat imaće dve celine, izložbu porodičnih fotografija i dokumentarni film u trajanju od 10 minuta. Projekat će biti  promovisan na centralnoj proslavi Prešernovog dana, koju Društvo organizuje 8. februara 2019. godine, kada obeležava i 15 godina svog postojanja.

Društvo će takođe, treću godinu za redom, uzeti učešće u manifestaciji Dani slovenačkog filma, koju organizuje Niški kulturni centar, krajem novembra ove godine.

I druga tačka dnevnog reda je jednoglasno usvojena.

Treća tačka dnevnog reda, Izbor novih članova Upravnog odbora zajednice, takođe je usvojena jednoglasno.

Iz ranijeg saziva su zbog ličnih razloga izašli potpredsednik Branko Volf, Ljubiša Žabar, Marko Levec i Izabela Dončić, a umesto njih izabrani su jednoglasno Dragana Milić, Nemanja Rajčić, Darko Nikolić i Olivera Stanković. Iz starog saziva ostali su Ivica Gruden, Martin Amon i Olivera Sašek Radulović, a novi članovi UO izabrali su jednoglasno (na odvojenom sastanku) i predsednika UO, a to je Ivica Gruden.

Četvrtoj tački dnevnog reda, a to su  informacije o organizaciji centralne proslave Prešernovog 8.2.2019. u Nišu, posvećena je najveća pažnja, jer su se svi delegati na Skupštini saglasili da je to veoma značajan datum kako za Slovence tako i za SKS “France Prešeren” koja obeležava 15 godina postojanja.

Ivica Gruden i Olivera Sašek Radulović upoznali su delegate sa aktivnostima koje su do sada imali, kao i sa okvirnim programom proslave Prešernovog dana koji je poslat Nacionalnom savetu slovenačke nacionalne manjine.  Po ovoj tački dnevnog reda konstruktivne predloge imali su Jovan Jovanović, Marija Burazor i Jasna Turk.

Pod petom tačkom “razno”, razmatrana je situacija oko sudskih sporova koje su pre skoro dve godine pokrenuli neki članovi Društva. O ovoj tački dnevnog reda diskutovali su Jovan Jovanović, Miloš Kosanović, Marko Levec, Marija Burazor, Luka Radulović i Ivica Gruden.

Jednoglasna odluka Skupštine je da se o daljem članstvu u zajednici  članova koji su pokrenuli sudske sporove odlučuje za nekoliko meseci, do kada će sudski procesi, najaverovatnije biti i okončani.