Pišem, berem, rišem – Pišem, čitam, crtam

Projekat “Pisanje, čitanje i crtanje” /orig.slo./ “Pišem, berem, rišem”/ je za poslednje dve godine okupio veliki broj dece iz svih slovenačkih društava širom Srbije. Autor ovog projekta, Ljubiša Žabar, zadovoljan je kako je i ove godine projekat realizovan, a zadovoljne su i učiteljice pouka slovenačkog jezika Tatjana Bukvič, Rut Zlobec i Milena Spremo, bez kojih projekat ne bi bio moguć. One okupljaju decu, polaznike pouka oko zadatih tema i biraju najbolje literarne i likovne radove. Ovi radovi mogu se videti na sajtu www.pouk.org.rs, kao i u katalogu čiji je izdavač SKS “France Prešeren”. Cilj projekta je šira medijska prezentacija dopunskog pouka slovenačkog jezika u Srbiji, a istovremeno i razvijanje kreativnog izraza kod dece, kao i njihovo međusobno upoznavanje.

Kada je počeo da se realizuje, kroz dopunu pouka slovenščine 2015/ 2016. školske godine, tema literarnih i likovnih radova dece koja pohađaju pouk, bila je proleće. Žabar kaže da je interesovanje veliko, jer se kroz katalog dečiji radovi mogu videti i u štampanom obliku, a u elektronskom i na sajtu www.pouk.org.sr.

Tema dečjih radova 2015/2016. bila je proleće

Projekat “Pišem, berem, rišem”, počeo je da se realizuje u školskoj 2015/ 2016. godini,  i ovo je već druga godina kako se sprovodi širom Srbije kroz Dopunu pouka slovenščine koju vode učiteljice Tatjana Bukvič, Rut Zlobec i Milena Spremo, koje tokom cele školske godine rade sa decom na zadate teme.

“Sve tri učitiljice su saradnici na projektu, a deca su glavna u ovom projektu. Dogovorimo teme iz školskog gradiva i deca na zadatu temu ili crtaju ili pišu, jer imamo mnogo malih polaznika koji još uvek ne znaju da pišu. Imamo decu predškolskog uzrasta, ona, na primer,  koriste samo bojanke. Naše je da sve objavimo na sajtu, a i za prošlu i ovu školsku godinu već smo odštampali i kataloge. Na ovaj način podstičemo decu na kreativnost i svi su zadovoljni kada vide svoje radove”, kaže autor projekta Ljubiša Žabar.

Projekat “Pišem, berem, rišem” finansijski pomaže Urad za Slovence v zamejstvu in po svetu, a u planu je realizacija projekta i naredne školske, 2017/2018. godine, a tema će biti  Slovenija.

Tema dečjih radova – zima

Srđan Veselinov pohađao je pouk u Društvu Slovenaca “Krederica” u Novom Sadu, a sada je student u Ljubljani. Evo njegovog odgovora na pitanje “zašto treba pohađati dopunski pouk slovenščine”.

Živjo, ime mi je Srđan, star sem 19 let in študitam na  fakulteti za računalništvo in informatiko v Ljubljani. To pa ne bi bilo mogoče, če ne bi obiskoval pouka slovenščine v našem Društvu Slovencev Kredarica v Novem Sadu.  Pouk slovenščine sem obiskoval 9 let. V Kredarici sam spoznal veliko pravih prijateljev, veliko lepega smo doživeli skupaj in imamo veliko lepih skupnih spominov.

Ko sam prišel k pouku slovenščine  z mlajšo sestro in bratom, sem bil majhen,  pouk nam ni bil užitek. Ampak ko sam spoznal prijatelje in učiteljico, je vse postalo zabavno, k  pouku sem hodil zaradi njih, to je bio moj majhen svet , v katerem me nihče ni mogel motiti.

Obiskovanje pouka in aktivno članstvo v društvu prinaša veliko privilegijev, lažje dobijs štipendijo za poletne šole  in študij v Sloveniji, imaš veliko  možnosti za izmenjavo in srečanja z vrstniki v Sloveniji, lahko se udeležiš ekskurzij, na katerih spoznaš vrstnike iz drugih društev Slovencev iz Srbije,  imaš možnost obiskovati pouk v slovenskih osnovnih in srednjih šolah, spoznavaš znamenitosti Sovenije”.