Avgust je mesec druženja i slavlja sa prijateljima (FOTO)

Drugog avgusta predstavnici SKS France Prešeren obeležili su Ilindan, najveći makedonski nacionalni praznik sa prijateljima Makedoncima iz društva “Vardar”, a  devetog avgusta Dan Gradske opštine Pantelej i krsnu slavu ove opštine, Svetog mučenika Pantelejmona.

Jedna od pet niških gradskih opština – Pantelej,  je opština sa kojom SKS France Prešeren ima saradnju dužu od deset godina. Povodom Dana opštine i  krsne slave Svetog Pantelejmona, opština svake godine organizuje prijem i koktel za svoje prijatelje.

Ove godine, zajedno sa prijateljima iz Makedonije, Bugarske i Republike Srpske, mnogobrojnim zvanicama iz javnog života Niša, prijemu su prisustvovali predsednik našeg društva Ivica Gruden i potpredsednik Branko Volf.

Prijemu je prethodilo sečenje slavkog kolača u dvorištu opštine.

Srpska pravoslavna crkva  9. avgusta po novom kalendaru, proslavlja praznik posvećen Svetom velikomučeniku Pantelejmonu. Veruje se da su njegove mošti, koje se čuvaju u Hilandaru, čudotvorne kao i njegova ikona. Među Srbima je izuzetno poštovan.

Sveti Pantelejmon rodom je iz Nikomidije (današnji Izmit u Turskoj) od majke hrišćanke i oca neznabošca. Majka mu se zvala Evula, a otac Evstorgije. Kao mladić, Pantelejmon je učio za lekara. Prišao je svešteniku Ermolaju koji ga je ne samo naučio veri Hristovoj nego i krstio.

Brojni su zapisi o čudotovornim izlečenjima koja se pripisuju Svetom Pantelejmonu. On je čudotvorno izlečio slepog čoveka koji je potom prihvatio Hristovu veru. To je izazvalo zavist lekara koji su uzalud tog čoveka pokušavali da izleče, a koji su potom Pantelejmona optužili da je hrišćanin. Izašavši pred sud cara Maksimijana, javno je to priznao. Pred carem je izlečio i čoveka koji je dugo bolovao što je mnoge neznabošce privuklo hrišćanstvu.

 

Društvo Makedonaca “Vardar”

Drugi avgust proslavili su  Makedonci koji žive u Nišu, uz makedonske pesme, nezaobilazno gravče na tavče i ostale đakonije makedonske kuhinje. Slovenci su uvek rado viđeni gosti na njihovoj proslavi Ilindena. Ove godine udruženje „Vardar“ proslavilo je i 15 godina postojanja i aktivnog rada.

Ilinden, najveći nacionalni praznik Makedonaca, obeležava se svakog 2. avgusta u znak sećanja na dva veoma važna istorijska događaja.

2. avgusta 1903. godine Makedonci su podigli oružani ustanak protiv Otomanskog carstva. Ustanici su imali ogroman uspeh i oslobodili su veliki broj naseljenih mesta. U Kruševu, koje je tada oslobeđeno, formirana je narodna vlast i takozvana Kruševska republika.

Drugi istorijski događaj dogodio se 2. avgusta 1944. godine, kada je u manastaru Sveti Prohor Pčinjiski održano prvo zasedanje Antifašističkog sobranja narodnog oslobođenja Makedonije (ASNOM). Makedonija je toga dana ušla u sastav Narodne Federativne Republike Jugoslavije (FNRJ) kao ravnopravna federalna jedinica, makedonski je postao službeni jezik u republici,  a Ilindan postao nacionalni praznik.