Obeležen Dan državnosti i Dan vojske Slovenije (FOTO)

U hotelu Metropol Palace u Beogradu, u svečanoj atmosferi i prisustvo mnogobrojnih zvanica iz javnog i političkog života Srbije, obeležena je 26. godišnjica od sticanja nezavisnosti Republike Slovenije, kao i Dan slovenačke vojske. Prisutne je pozdravio NJ.E. Vladimir Gasparič, ambasador Slovenije u Srbiji sa suprugom Majdom, kao i vojni ataše pukovnik Damjana Jurkovič. Ovoj svečanosti prisustvovala je i delegacija SKS „France Prešeren“.

Dug  je bio spisak zvanica kojima su dobrodošlicu poželeli NJ.E. Vladimir Gasparič, njegova supruga Majda Zorko Gasparič i vojni ataše pukovnik Damjana Jurkovič.

Ambasador Slovenije u Srbiji je goste dočekao u slovenačkoj narodnoj nošnji, a veselu atmosferu upotpunili su zvuci slovenačkih narodnih pesama koje je izveo orkestar  Društva „Kredarica“ iz Novog Sada, najstarijeg slovenačkog društva u Srbiji.

Predsednik SKS „France Prešeren“, Ivica Gruden, i NJ.E. Vladimir Gasparič srdačno su se pozdravili, a usledilo je i spontano skidanje šešira.

Vladimir i Majda Gasparič, Ivica Gruden

U pozdravnoj reči, NJ.E. Vladimir Gasparič istakao je da je prošlo 26 godina od kada su Slovenci odlučili da izgrade sopstvenu državu, soptvenim snagama.

„Drago mi je zajedno možemo to proslaviti. Slovenija je danas moderna, demokratska zemlja  sa zdravom i pouzdanom ekonomijom, članica EU i NATO. Cilj je da se s time nastavi. Slovenija želi dobre susedske odnose, a posebno nam je stalo da zadržimo i  razvijamo dobre odnose sa Srbijom. Sarađujemo dobro, a to je potvrdio i poslednji sastanak predsednika Pahora i Vučića, prošlog petka u Beogradu,  kada su jedan drugog  nazvali „predsedniče, prijatelju moj“, kazao je Gasparič.

On je iskoristio priliku i da se zahvali Srbiji na gostoprimstvu u ime svih Slovenaca koji žive i rade u Srbiji.

26. juni je bio i dan kada je prva generacija slovenačkih regruta počela sa služenjem vojnog roka, pa se ovaj dan obeležava i kao Dan vojske Slovenije.

Dosadašnja zamenica ambasadora Slovenije, Mateja Norčič, napušta ambasadu Slovenije i radiće kao zamenica šefa Misije EU u Beogradu, najavio je Gasparič, koji je svojoj saradnici, povodom odlaska na novo radno mesto, poklonio knjigu „Na Drini ćuprija“, Ive Andrića.

Inače, među prisutnim zvanicama bili su, između ostalih  i narodni poslanik Miroslav Lazanski, ministar Vojske Srbije, Zoran Đorđević, kao i ličnosti iz javnog života Srbije, poput novinarke Mire Adanje Polak i pevačice Nede Ukraden.

Osim predsednika SKS „ France Prešeren“, Ivice Grudena, obeležavanju Dana nezavisnosti i Dana vojske Slovenije prisustvovali su i članovi niškog društva Slovenaca, Marija Nakić Nikolić, Martin Amon i Olivera Sašek Radulović.

Marija Nakić Nikolić, Martin Amon, Ivica Gruden, Olivera Sašek Radulović

Olivera Sašek Radulović