Naše ekskurzije: Vrtovin 2018

U okviru projekta „Ekskurzija učencev doponilnega pouka“ koji sufinansira Urad Vlade Republike Slovenije, članovi SKS „France Prešeren“ iz Niša u maju mesecu 2018. godine bili su gosti društva „Ortaona“ iz Vrtovina.

Domaćini su se pobrinuli da svaki detalj gostovanja bude brižljivo isplaniran i da program bude bogat i zanimljiv za sve.

Naša baza bio je đački dom u Ajdovščini gde smo pristigli u petak, 18. maja, u prepodnevnim časovima. Odmah po smeštanju i kratkom odmoru od dugačkog puta sa domaćinima smo krenuli u obilazak obližnjih lokaliteta.

Nakon završenih obilazaka domaćini su za nas organizovali prijem i bogat kulturno – umetnički program u samom Vrtovinu. Nakon inicijalnog upoznavanja program su prigodnim govorima otvorili predsednik društva „Ortaona“ iz Vrtovina, gospodin Simon Čermelj, potom se okupljenima obratio predsednik SKS „France Prešeren“ Ivica Gruden koji je zahvalio na toplom dočeku u ime svih članova SKS „France Prešeren“ iz Niša i domaćinima uručio poklone koji su simboli našeg grada.

Nakon uvodnih govora održano je predavanje o bogatoj istoriji opštine Vrtovin, a zatim i nastup pevskog zbora „Ortaona“ iz Vrtovina. Po završetku zvaničnog dela programa organizovana je zajednička večera na kojoj su se gosti iz Niša upoznali sa tradicionalnim jelima primorske regije i uživali u druženju sa svojim zemljacima.

Za drugi dan našeg gostovanja domaćini su predvideli obilazak Nove Gorice, Goriških brda, doline reke Soče i još mnogo toga. Celodnevni program je obuhvatao obilazak mnogih istorijskih lokaliteta u obližnjoj regiji. Najupečatljiviji momenti iz ovog dela putovanja bili su vidikovac na Goriškim brdima sa koga se vidi gotovo ceo region, zatim jednočasovni boravak u vinskom podrumu „Goriška brda“ i na kraju dolina reke Soče kao jedne od najlepših reka u Evropi i svetu. U popodnevnim časovima istog dana organizvan je zajednička večera na otvorenom u Vrtovinu na kojoj su članovi SKS „France Prešeren“ pripremili iznenadjenje za svoje domaćine u vidu tradicionalnog roštilja sa juga Srbije. Večera uz muziku, pesmu i druženje bila je odlična prilika za bolje upoznavanje i stvaranje jačih veza.

Za zavšni dan našeg gostovanja određen je obilazak lokalnih kulturno – istorijskih spomenika, dvoraca, starih tvrdjava iz doba srednjeg veka, a zatim i zajednički ručak u lokalnom etno restoranu. Time je završeno ovo bogato trodnevno putovanje zahvaljujući kome su se članovi SKS „France Prešeren“ upoznali sa bogatim kultuom i istorijom primorske regije, sa srdačnošću i gostoprimljivošću ljudi koji na tom području žive.

Veliku zahvalnost za kompletnu organizaciju i brigu da svagi detalj našeg puta protekne bez ikakvih problema dugujemo članovima drustva „Ortaona“ iz Vrtovina, kao i građanima Vrtovina.

Marko Levec

NAŠE EKSKURZIJE: VRTOVIN 2018

Člani SKS France Prešeren so bili v maju mesecu V okviru projekta Ekskurzija učencev dopolnilnega pouka, ki ga sofinancira Urad Vlade RS, gosti Društva Ortaona iz Vrtovina.

Domačini so se potrudili, da je bilo naše druženje do najmanjše podrobnosti v naprej pripravljeno, bogato, zanimivo in zabavno.

Naša baza je bil dijaški dom v Ajdovščini, kamor smo prispeli v petek, 18. maja. Po namestitvi in kratkem počitku so nas gostitelji odpeljali na ogled bližnjih znamenitosti.

Po ogledu smo prisostvovali kulturno-umetniškemu programu v Vrtovinu.  Srečanje je s slavnostnim nagovorom odprl predsednik Društva Ortaona, gospod Simon Čermelj. Nato je vse prisotne pozdravil še predsednik SKS France Prešeren, gospod Ivica Gruden. Zahvalil se je za topel sprejem v imenu vseh članov skupnosti ter domačinom predal darila, ki so simbol mesta Niš.

Po nagovorih je bilo predavanje o bogati zgodovini občine Vrtovin, nato nastop pevskega zbora iz Vrtovina.  Po uradnem delu je sledila večerja, na kateri so postregli lokalne specialitete (tradicionalne jedi primorske regije) in po njej zabavno druženje z rojaki.

V drugem delu našega obiska so domačini predvideli ogled Nove Gorice, Goriških Brd, doline reke Soče in še mnogih drugih znamenitosti. Celodnevni program je zajemal obisk mnogih zgodovinskih in naravnih posebnosti v bližnji okolici. Največji vtis je naredil obisk razgledišča v Goriških Brdih, s katerega seže pogled daleč naokoli, obisk vinske kleti in pokušina vin v Goriških Brdih ter ogled doline Soče, ki velja za najlepšo v Evropi in na svetu. Istega dne smo člani SKS France Prešeren pripravili presenečenje za gostitelje. Za večerjo smo pripravili in postregli s tradicionalnim roštiljem, kot ga poznamo v Srbiji. Večerja ob glasbi, pesmi in druženju je bila odlična priložnost za spoznavanje z rojaki iz Vrtovina ter navezovanju močnih in trajnih vezi.

V končnem delu našega potovanja smo obiskali lokalne kulturno-zgodovinske spomenike, dvorce, trdnjave iz srednjega veka. Druženje smo zaključili po kosilu v etno gostilni. Tako smo se po treh vsebinsko in zabavno bogatih dneh poslovili od naših domačinov. Naše poznavanje Slovenije in Slovencev je bilo popolnejše, saj smo videli mnogo novih in lepih znamenitosti primorske regije in spoznali čudovite ljudi, ki živijo v tem delu Slovenije.

Veliko zahvalo in priznanje za odlično organizacijo in dejstvo, da je bil vsak trenutek našega bivanja do potankosti zapolnjen in brez težav, dolgujemo gostiteljem iz Društva Ortaona iz Vrtovina in vsem Vrtovincem.

Prevod: Tatjana Bukvič